sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Cowes (8)

Samen uit in The Fountain Inn, Cowes.
Samen uit in The Fountain Inn, Cowes.

Vrijdag 01-06-2018

Gisteravond gezellig samen gegeten in een ouderwetse Britse pub op High Street, The Fountain Inn, een oud gebouw met houten lambrizeringen en talrijke hoekjes en glas-in-loodramen (foto hierboven). Het eten is lekker en de sfeer is prima. Na afloop gaat Anna slapen maar ik heb nog zin in vermaak. In een andere pub is er live music, drie jongemannen die aanstekelijke oldies vertolken. Ik geniet. Ze spelen een verzoeknummer van me: Brown Eyed Girl van Van Morrison. Maar ik maak het niet laat; een uur na Anna ga ik ook naar bed.

 

Vandaag is het een stuk lichter dan de vorige dagen, zij het nog nét niet zonnig. Uit het westen waait een licht windje. De barometer stijgt wat; er is een nieuw hogedrukgebied op komst. Morgen zou het zonnig kunnen zijn en dan willen we verder trekken, en we doen daarom boodschappen voor een dag of vier. We willen een van de mooie riviertjes aan de overzijde van de Solent opvaren naar landelijke oorden waar je mogelijk geen supermarkten in de buurt hebt. Doorgaans liggen er bij die riviertjes drempels voor de invaart, die je niet bij laagwater over kunt, dus moet je er bij opgaand tij zijn. Anna draait de wasmachine en ik vul daarna de watertanks. Buiten hangt de was maar het droogt niet erg; de atmosfeer is nog erg vochtig.

 

Italië krijgt dus toch een regering van twee populistische partijen. Er is wel gevoel voor humor, want de dwarse, anti-Europese oude man die van president Mattarella geen minister van financiën mocht worden, is nu minister voor Europese zaken. Daar zullen ze in Brussel blij mee zijn. De honderdduizenden migranten in Italië moeten gedwongen uitzetting vrezen. Deportaties? Italië is onderweg een racistisch land te worden, maar zoals steeds beloven de populisten meer dan ze waar kunnen maken. De landen van oorsprong willen de migranten niet terugnemen. Dus je kunt wel vliegtuigen volladen, maar als die niet mogen landen, wordt het niks. Migranten zullen verder marginaliseren en criminaliseren. Wat moeten ze anders?

     De nieuwe regering wil verder het stabiliteitspact, dat de waarde van de euro zeker stelt, niet meer volgen. De euro zakt nu al in waarde en de financiële markten zullen fel reageren, zoals het ook bij Griekenland gebeurde. 'Bij onrust verliest een land toegang tot de financiële markten en met een staatsschuld van ruim 130 procent tekent Italië daarmee zijn eigen doodvonnis', schrijft Marc Peeperkorn in De Volkskrant. Zullen de populisten Italië failliet laten gaan? Daar schrok zelfs de linkse Tsipras voor terug. Ëén ding is zeker: in een tijd dat Europa eenheid en kracht moet laten zien, bijvoorbeeld in de opkomende handelsoorlog met de VS, raakt de Unie alleen maar hopeloos verdeeld en zwak. Terug naar boven