sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Oostende (6)

De boulevard van Oostende. Vooraan een beeld van Patrick Steen, op de achtergrond (rode pijl) de Koninklijke Villa.
De boulevard van Oostende. Vooraan een beeld van Patrick Steen, op de achtergrond (rode pijl) de Koninklijke Villa.

Donderdag 17-05-2018

Het waait vannacht en vanochtend een fractie minder; N Bf 5 - 6. Het hogedrukgebied ligt nu boven Schotland. Maar het is droog en zo nu en dan zonnig. We gaan erop uit om de Koninklijke Gaanderijen te bezoeken, waar het Belgisch koningshuis ooit een zomerresidentie had. Dat is een aardige wandeling over een lege boulevard, de meeste restaurants zijn gesloten. We hebben lekker de wind in de rug. het is koud; niet meer dan 11 of 12 graden. Onderweg stuiten we op een kunstwerk (foto hierboven), dat ik helemaal niet mooi vind. Het heet 'Dansende Golven' en is van de plaatselijke kunstenaar Patrick Steen (1961). Ik vind het vooral kitscherig en als ik lees dat het gefinancieerd werd door een serviceclub, is het me helemaal duidelijk. De Fifty-One Club Oostende'; iedereen weet dat Rotary's en dergelijke geen smaak bezitten.

     Er is een tea-room open; daar drinken we koffie. Er zit verder niemand behalve een aandoenlijk, ouder Belgisch echtpaar - nog ouder dan wij - dat wil gaan lunchen maar ontdekt dat de prijzen te hoog voor ze zijn. Dat horen we ze fluisterend tegen elkaar zeggen. Hoe sneu, je zou ze wel wat willen voorschieten. Timide schuifelen ze weer naar buiten. We lopen verder en bereiken het megalomane project van Koning Leopold II, de Koninklijke Gaanderijen. Gebouwd tussen 1902 en 1906 moesten ze het zeefront worden van een enorm koninklijk zomerpaleis, dat er nooit kwam. In WO II gebruikten de Duitsers de 380 meter lange zuilengangen als onderdeel van de Atlantikwal. Per abuis denken we dat het immense Art Deco gebouw erachter toch een paleis was, maar dat is niet zo. Het is een luxe hotel, het Thermae Palace Hotel, gebouwd in 1933 (foto hier). Ondanks alle deftigheid en luxe ziet het er wat verwaarloosd uit.

     Terug richting Gaanderijen kunnen we een door een eveneens verwaarloosde koninklijke tuin lopen. Er is een ommuurde Japanse tuin, die op slot is. Boven ons staat een zeer forse villa. Dat blijkt toch een zomer-onderkomen te zijn geweest van de Belgische vorsten: de Koninklijke Villa. Met zeezicht (foto hier). De villa werd in 1954 gebouwd als een 'eenvoudig, smaakvol en landelijk familieverblijf voor de Koninklijke familie', zo luidde de opdracht aan de architect. Dus telde de villa uiteindelijk twintig kamers, zestien badkamers, een zitkamer, een eetkamer, een bankettenzaal, een grootkeuken, een zwembad en een terrastuin. Maar het gezin van Boudewijn - le roi triste - ging liever met vakantie naar Spanje, waar de koningin vandaan kwam. vanaf 1973 was het achtereenvolgens hotel restaurant en kraakpand. Nu is er een revalidatiekliniek gevestigd. Dat ontdekken we als men ons gewoon naar binnen laat lopen, denkend dat we een afspraak op de polikliniek hebben. Van alle vorstelijke grandeur is niets meer over, maar we zijn wel in de villa des konings geweest. De grandeur van het Belgisch vorstenhuis lijkt echter flink op zijn retour.

 

De middag brengend we weer lezend door. het is overwegend zonnig met nog steeds noordenwind Bf 5. Nieuwe passanten komen er niet en er vertrekt ook niemand. Terug naar boven