sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Oostende (3)

Harde westnoordwestenwind in Oostende veroorzaakt een flinke deining in de haven. We gaan boodschappen doen.
Harde westnoordwestenwind in Oostende veroorzaakt een flinke deining in de haven. We gaan boodschappen doen.

Maandag 14-05-2018

Kort na middernacht steekt er opeens een harde wind uit het noorden op. Hij knalt over de muur aan zeezijde en stort zich op de schepen in de haven. Hij treft ons dwars; we rollen om in bed en zijn meteen klaarwakker. Het want fluit, de boot helt en rukt aan zijn touwen. Ik kleed me aan en ga aan dek kijken. Er is niets aan de hand, maar straks zal de zeegang zich opbouwen, naar binnen lopen en een flinke deining in deze haven veroorzaken. Hij staat er bekend om. Toch vallen we weer in slaap tot liefst bij achten. Wind en deining zijn nu flink, dus ik leg vanaf onze middenbolder naar voren en achteren een extra lijn op de steiger. Die remt het rukken wat. Het is zwaar bewolkt en licht mistig. De weerberichten melden WNW Bf 5 - 6, veroorzaakt door een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden, dat voorlopig op zijn plaats lijkt te blijven. Dus houdt die wind de komende dagen aan. Het is koud, niet meer dan 15 graden, dus het electrisch kacheltje staat aan. Ondanks de harde wind vertrekken een paar jachten voor de oversteek naar Ramsgate, Engeland. Die verklaren we voor gek en zie: twee uur later keert de een na de ander terug.

     Ik bel de monteur Cedric, die vorig jaar onze gebroken gaskabel verving. Hij zal zien dat hij gauw komt, maar weet nog niet wanneer. Van het voortduren schommelen van de boot begint Anna licht zeeziek te worden. We besluiten de wal op te zoeken om koffie te drinken en uitvoerig boodschappen te doen (foto hierboven). Koffie drinken we in het overdekt en verwarmde terras van een tea-room aan de Visserskaai, tussen allemaal Vlaamse madammen die appelgebak met slagroom voor zich hebben. Daarna doen we boodschappen bij de grote Delhaize supermarkt achter de Mercatorhaven. Buitenlandse supermarkten vinden we altijd een belevenis - en zeker in België. Pittige kaasjes (Herve o.a.), hesp, asperges uit Mechelen, een enorme keus aan wijnen. Straks in de UK kan het wel eens heel wat minder zijn.

     Met een vol boodschappenkarretje keren we terug. Wind en zeegang zijn niet minder geworden. Tijdens het inruimen van de boodschappen valt de walstroom uit. Dus de kachel. Dat is niet erg, we schakelen gewoon onze Webasto-kachel aan, maar je wilt toch wel weten of de stroomuitval alleen bij ons is of op de hele steiger? Onze aardlekschakelaar is niet uitgesprongen. Insteken op een andere stekker-unit helpt ook niet. Een buurman komt zeggen dat hij ook geen stroom heeft, derhalve ligt het niet aan ons. Een uur later springt de walstroom ineens weer aan.

     Halverwege de middag verschijnt Cedric, de monteur. Vlot doet hij de motorbeurt (foto hier); ik zou er zelf uren over doen. Hij ververst de motorolie en vervangt brandstof- en oliefilter, checkt de impeller (zit er 2 jaar in en is in orde), spant de ventilatorriem wat bij en checkt de olie van de keerkoppeling (in orde). Ik noteer het allemaal nauwgezet in het motorlogboek, met vermelding van het aantal draai-uren.

     Zo is de dag alweer bijna voorbij. Voorlopig liggen we hier nog wel en dat is ondanks wind en deining prima. Morgen zou er meer zon zijn.

 

Er is nieuw bewijs dat er warmwatergeisers zijn op de Jupitermaan Europa, meldt De Volkskrant. Europa heeft inderdaad waterdampfonteinen, schrijven Amerikaanse astronomen nu in het vakblad Nature Astronomy. Onder een dikke laag van ijs zou zich een enorme oceaan van warm, vloeibaar water bevinden, vermoedt men al jaren. Gegevens van de ruimtesonde Galileo, die in 1997 op een afstand van 200 kilometer langs Europa scheerde, tonen afwijkingen in zowel het magneetveld als het plasma (de wolk van geladen deeltjes) rond Europa, die samenvielen met verhoogde temperaturen. Met behulp van computermodellen concludeerden de wetenschappers dat dit wijst op actieve vulkanen van warm water. Daarmee is er een reëele kans dat er sporen van leven in de geisers op de Jupitermaan kunnen worden gevonden. In 2022 zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) lanceren, die twee keer langs Europa zal scheren om de geisers te analyseren. De Amerikaanse zusterorganisatie NASA heeft soortgelijke plannen met het ruimteschip Europa Clipper in de periode 2022 - 2025.

     De zoektocht naar buitenaards leven wordt steeds intensiever. Of het nu in ons eigen zonnestelsel gevonden wordt of op een of meer van de vele duizende exoplaneten in andere zonnestelsels, als men leven elders aantreft weten we dat het leven op aarde niet uniek is. En dat het heelal mogelijk bruist van leven. Het zal onze kijk op de wereld en op onszelf definitief veranderen, als we weten dat we niet bijzonder zijn. Terug naar boven