sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Hellegateiland (2)

Dulce ligt vanmorgen eenzaam aan het zuidelijk remmingwerk van de Volkeraksluis.
Dulce ligt vanmorgen eenzaam aan het zuidelijk remmingwerk van de Volkeraksluis.

Donderdag 10-05-2018, Hemelvaartsdag

De wereld is deze week onstabieler en dus gevaarlijker geworden. De Amerikaanse olifant bracht in de porceleinkast nieuwe vernielingen aan. Na de Parijse klimaatakkoorden (2015) en het TTIP vrijhandelsverdrag stapt de VS uit het kernwapenverdrag met Iran. Nota bene terwijl het land zich aantoonbaar aan de afspraken hield. Trump schoffeerde de belangrijkste Europese leiders. De gevolgen zijn ook voor de EU groot, want de zware sancties die de VS weer tegen Iran instelt, treffen ook andere landen die met de VS en de Iraniërs handelen. De onverbiddelijke logica van conflicten zal de Iraanse republiek dwingen om voor zijn eigen veiligheid het atoomprogramma te herstarten. Temeer waar het conflict van de Islamitische republiek met de andere kernmacht in de regio, Israël, inmiddels fors escaleert. Nadat Iraanse militairen sneuvelden door Israëlische luchtaanvallen op hun basis in Syrië, beschoten Iraanse troepen de Golan vandaag met raketten, onmiddelijk gevolgd door zware represailles van Israël. Sinds de oorlog van 1973 kwam een dergelijke escalatie niet voor.

     Je vraagt je af waarom populisten altijd zoveel rotzooi moeten maken. De werkelijkheid is te ingewikkeld voor ze. Ook de EU zélf dreigt verder te verzwakken. Berlusconi heeft de ruimte gegeven om de maandenlange stagnatie in de Italiaanse kabinetsformatie te doorbreken: de populisten van de Vijfsterrenbeweging kunnen nu zonder hem een regering vormen met de rechtse Lega Norte. Allebei de partijen zijn anti-europees. Vollgen de NOS-correspondent stevent Italië af op de meest eurosceptische regering die een oprichter van de EU ooit heeft gekend. 'Ze gaan zich niet aan de begrotingsregels houden en de Vijfsterrenbeweging begon deze week zelfs over een referendum om uit de euro te stappen. Er breken onzekere tijden aan wat betreft de toekomst van Italië in Europa.'

     De wereldorde van na de Koude Oorlog desintegreert verder, sommige nieuwe leiders kennen de ellende van protectionisme en oorlog niet, het lijkt niet tegen te houden.

 

Over onze activiteiten van vandaag is weinig te melden. Vannacht lagen er twee Belgische zeiljachten naast ons. Het hele zuidelijke remmingwerk lag trouwens vol. Het hemelvaartsweekeinde. Vanmorgen was iedereen alweer vertrokken (foto hierboven). Wij niet, het weer lokte niet. Het was zwaar bewolkt en er stond een nijdige, vlagerige wind kracht 5 uit west tot noordwest, al was er geen regen. We gaan niet weg, besliste Anna, en zij heeft het - bij afspraak - voor het zeggen. Dus beleefden we een luie leesdag aan het remmingwerk, terwijl het weer langzaam opklaarde en we hele sluisladingen vol vakantievierende schepen langs zagen trekken, op naar Zeeland.

     Nu is het vier uur geweest. Vanochtend stonden de accu's op 91%, maar windgenerator en zonnenpanelen laadden ze vandaag gemakkelijk weer helemaal op. Ik schoot goed op in de zeer leesbare pil van Richard Rhodes (ruim 800 bladzijden) over het maken van de atoombom. Actueel onderwerp! Ik begin nu ook te snappen waarom een land de aanmaak van kernwapens onmogelijk kan verbergen voor instanties als het IAE. De technische rapporten van het IAE over het staken van de kernwapenontwikkeling door Iran laten weinig ruimte voor twijfel.

     Morgen is het beter weer. Dan gaan we verder, Zeeland in. Anna heeft gelijk, haast hebben we niet. Terug naar boven