sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Willemstad

Dinsdag 08-05-2018

Het is opnieuw stralend weer als we om kwart voor tien afvaren van het remmingwerk en oversteken naar de noordoever van het Hollands Diep. Om kwart over tien meren we af aan de bunkersteiger van Jachtwerf Rexwinkel. Terwijl we wachten op onze beurt in de kraan tanken we de hoofdtank vol (70 liter biodiesel). Ik geloof dat biodiesel enigszins omstreden is, biobrandstoffen kunnen nadelig zijn voor het klimaat (lees hier), maar iets anders is er niet. Daarna hijsen ze iemand omhoog voor de reparatie van ons windkrachtwieltje, dat bij de hevige storm van een aantal maanden terug van de mast was gewaaid. Ze kalibreren de windrichtingmeter keurig opnieuw. De vervanging van de gebroken pal die de doorstapper naar het zwemplatform fixeert is een eitje. Het aandraaien gaat via de opening voor de reserveroerstang. Onderwijl is Anna met het autootje naar Numandsdorp voor fouragering voor de komende week.

     Om twaalf uur vaar ik achertuit het kraangat in. Dulce wordt druipend omhoog gehesen. Als de kraan haar boven de wal rijdt, zien we dat er vrijwel geen aangroei is, behoudens een dunne laag die eraf gespoten wordt. De anodes hebben nog vlees genoeg en hoeven niet vervangen. Walter-Jan (die we nog van vroeger kennen) polijst zorgvuldig de Maxprop-schroef (foto hier) en daarna vervangt Benno het vet in de schroefkamers. Daarbij kommt er veel water uit; het was dus hoogste tijd. Ook geef ik een trap tegen de onderkant van de kiel. Zit hij nog steeds stevig? Inderdaad, er is geen spoor van beweging. In het voorjaar van 2007, voor ons vertrek, heeft Jeanneau onze boot naar Frankrijk gehaald omdat de kiel 'wapperde'. Het hele verbijsterende verhaal staat in de verslagen van dat jaar (zie hier, even scrollen). Overigens hoor en lees je de laatste tijd vaker verhalen van oudere jachten die hun kiel verliezen, kapseizen en onherroepelijk zinken. Maar vorige week heb ik de kielbouten bekeken en onze scheepshuid is na reparatie van elf jaar terug 2,5 cm dik. Stevig genoeg.

     Helaas is er 's middags geen tijd meer voor de motorbeurten; daarvoor zouden we midden volgende week moeten terugkeren en dat doen we niet. Duurt te lang. Onderweg is er gelegenheid genoeg.

 

We steken halverwege de middag over naar Willemstad en meren af aan de kade in de binnenhaven, naast Yachting Willemstad. Helaas zijn de bestelde rolletjes papier voor de barograaf nog niet gearriveerd. Ach, dan morgen misschien, we wachten er wel op. Als je een tijdje op het water bent, dan krijg je steeds minder haast - en dat is goed. Het weer zal na morgen een paar dagen verslechteren, maar niet lang. In het weekeinde zou het opnieuw mooi zijn. We zien het wel. Nu er weer walstroom is, laat Anna de wasmachine draaien (op 30 graden). We zien uit naar een mooie avond in de kuip. Terug naar boven