sailing-dulce.nl

Logboek 2018/1 Winter te Gorinchem

Gorinchem (133)

De Arecibo Radiotelescoop op Puert Rico.
De Arecibo Radiotelescoop op Puert Rico.

Vrijdag 12-01-2018

In april 2015 schreef ik voor het eerst over de geheimzinnige FRB's (Fast Radio Bursts), korte en ontregelmatige uitbarstingen van smalbandige radiosignalen van onbekende herkomst. FRB's waren al vaker geregistreerd, maar in deze zat een herhalend patroon - alsof het om een kunstmatig radiobaken ging. Ze werden opgevangen door de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico (zie afbeelding hierboven). In 2016 ontdekte men dat ze afkomstig waren van FRB 121102, een klein en zwakstralend dwergsterrenstelseltje in een stervormingsgebied op liefst 3 miljard lichtjaren afstand van de aarde. Zeer ver buiten ons Melkwegstelsel dus. De FRB's duren maar een paar milliseconden. Deze week melden astronomen van onder andere ASTRON, Universiteit van Amsterdam, dat ze uit een zeer extreme omgeving afkomstig zijn: vlakbij een zwart gat of uit een energierijke nevel. 'Hun ware aard is nog steeds een raadsel. FRB121102 is de enige bekende repeterende radioflits en dit roept de vraag op of zijn herkomst anders is dan die van niet-repeterende radioflitsen', schrijft Astronieuws. Mogelijk is de bron een magnetar (een extreem sterk magnetische, supersnel roterende neutronster) aan de rand van een massief zwart gat.

     Ook onderzoekers van het Breakthrough Initiatives, die altijd op jacht zijn naar signalen van mogelijke buitenaardse beschavingen, keken met de Green Banks Telescoop naar FRB 121102. Ook zij registreerden dezelfde extreem gepolariseerde FRB's, plus een aantal nieuwe op nog hogere frequenties. Het uitzenden ervan vergt onvoorstelbare hoeveelheden energie.

 

Gisteravond was ik dus bij de zogenaamde Parallelsessie I&O van de gemeenteraad over de herinrichting van het Eind (documenten hier online). Het viel me mee. Samen met de KNAKE-voorzitter bepleitte ik de kern van het voorstel, éénrichtingsverkeer op de Tolsteeg, er beslist niet uit te schtrappen, nadat twee eerdere insprekers zich daar voor hadden verklaard. Zonder dat éénrichtingsverkeer komt er immers niets van de beoogde autoluwheid en wordt de verbrede straat (de parkeervakken zijn weg) zeker een gevaarlijke racebaan. Bij de stukken zaten de resultaten van een nieuwe verkeersmeting dd. 22 december jl., die uitwezen dat de gevolgen elders in de binnenstad gering zouden zijn. Natuurlijk blijft het voorstel een halfslachtig verhaal, zolang men alle doorgaand verkeer niet uit de binnenstad wil weren. Het zware vrachtverkeer weren met fysieke belemmeringen bleek op een veto van de brandweer te stuiten. Dat probleem is dus nog niet opgelost.

     Enfin, de politiek partijen gaven een voor een hun mening. Parkeren bleef terecht een zorgenpunt. We zaten te turven en geleidelijk bleek dat een meerderheid in de raad wil instemmen, vooral toen Stadsbelang verklaarde voor het voorstel te zijn inclusief éénrichtingsverkeer. Als ik het me goed herinner waren ze eerder tegen. Gorcum Actief en VVD waren nog steeds tegen; de laatste partij is de kampioen van de autolobby - die dus nu eindelijk een keer in het zand beet. Helaas betoonden D66 en CDA zich wankelmoedig en wilden nog niet echt kiezen; zij bepleitten om eerst een jaar proef te draaien. Wethouder Rijsdijk liet het initiatief tot amendering aan hen. Waarschijnlijk verwacht hij dat de mensen na dat jaar allang gewend zullen zijn. Over twee weken komt het voorstel in de raad voor besluitvorming.

     Het parkeervrij maken van het schattige pleintje aan het einde van de Kriekenmarkt bleek helaas geruisloos uit het voorstel te zijn verdwenen. Dat is merkwaardig. Regelmatig staat het er propvol auto's, zodat mensen zich er tussendoor moeten wurmen en scootmobielen, rolstoelen en rollators er helemaal niet langs kunnen. Geen gezicht op deze fraaie plek. Zou de havendienst hebben geprotesteerd tegen het verdwijnen van hun privilege hier altijd gratis te mogen parkeren?

 

Gistermiddag om half drie bereikte de Merwede bij Gorcum zijn hoogste waterstand. Aan het eind van de middag bracht ik even een bezoekje aan onze oude vriendin Karin K. (nu 90). Samen dronken we een glas wijn in haar keukentje bij de lamp, de rest van het huis donker, en beschouwden het verleden. Vandaag breekt een grijze morgen aan. Onze TV scheidt ermee uit: geen beeld, wel geluid. Gelukkig pas na de nieuwsuitzendingen. Resetten van mediakastje en televisie helpt.

     Het goede nieuws is dat Merkel en Schultz een accoord hebben bereikt over voortzetting van de große coalition. Stabiliteit in het grootste land van de EU is winst. In het principeaccoord, dat 'Een nieuw begin voor Europa' heet, staat dat de financiële positie van de EU moet worden versterkt. Kwalijk is dat de opschorting van gezinshereniging bij erkende vluchtelingen uit Syrië en Irak intact blijft. Hoe kunnen beschaafde politici zo'n onmenselijke maatregel verantwoorden? Er komt geen belastingverhoging voor veelverdieners. Wat heeft de SPD wél binnengehaald? Terug naar boven