www.sailing-dulce.nl

Logboek 2016/4 Herfst in Gorcum

Gorinchem (18)

Een regenboog boven de stad vorige week. Het is een rustige herfst tot nu toe.
Een regenboog boven de stad vorige week. Het is een rustige herfst tot nu toe.

Donderdag 27-10-2016

Vanmorgen in lichte mist naar de prikpost voor bloedafname. Mijn diabetes-contrôle. Het is een rustige en droge herfst; de herfststormen bleven tot op heden weg. Vrijwel permanent liggen er hogedrukgebieden boven Europa. Meestal is het licht- tot halfbewolkt en de aarde koelt 's nachts flink af. Daardoor hadden we vorige week de eerste vorstnacht, al een maand vroeger dan vorig jaar.

 

Gisteren kwamen overheden bedrijven, maatschappelijke organisatie en wetenschappers vandaag samen op de Nationale Klimaattop in Rotterdam, onder het motto 'Bring Paris home'. Ruim tien maanden na de klimaatconferentie van Parijs moest men op die top vaststellen hoe ons land aan de afspraken kan voldoen, die ertoe moeten leiden dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden bij de eeuwwisseling. Het streven lijkt futiel. De aarde is ondertussen gemiddeld al bijna 1 graad opgewarmd ten opzichte van de periode 1950-1981. Elf van de afgelopen twaalf maanden waren recordwarm en maart had zelfs een afwijking van ruim 1,2 graden ten opzichte van 1950-1981. Rond 2050 zullen de Hollandse winters vergelijkbaar zijn met de huidige winters van het Franse Bordeaux. Ons huidige 'maartweer' wordt in 2050 de standaard voor januari en februari, maar ook de extremen nemen toe: vaker hittegolven en dagen met zware vorst.

Het is dus goed dat die klimaattop afspraken maakte om de uitstoot van kooldioxide met 17,6 megaton terug te brengen in 2030. Dat is 9% van onze totale uitstoot. Het gebeurt ondermeer door het initiatief van een kleine honderd gemeenten en provincies tot het creëren van gasloze’ wijken. Want de afspraak werd gemaakt dat ons land over 13 jaar 'gasloos' moet zijn. Niet zo gek, want vanwege de aardbevingen is de gasproductie in Groningen toch al flink afgenomen.

We moeten dus massaal over op de inductiekookplaat e.d. Het verklaart de gretige bereidheid van het bedrijfsleven op de top in Rotterdam; uiteraard hoopt men veel geld te verdienen aan de gastransitie. Ik herinner me de massale transitie van kolen (kachels, fornuizen) en olie (kachels) naar gas uit de jaren 60 nog wel. Er kwam warm stromend water (gasgeisers) en warmte in alle kamers (CV-ketels). Voor die tijd moest je thuis 's ochtends in de huiskamer de kachel opporren en hopen dat hij nog aan was, en 's avonds de kolenkit volscheppen. Ook op mijn eerste studentenkamer had ik een moeizame relatie met de potkachel. Later kwam er een petroleumkachteltje dat altijd kleine plofjes gaf. Niet zonder risico, die dingen.

Zijn de reductieafspraken genoeg? Ik betwijfel het, maar ik ga nu niet zeuren. Bovendien kunnen de reducties later altijd nog verder omlaag gebracht worden.

 

Aubrey de Grey. Betreffende zijn theorie voor definitieve afrekening met kanker rest nog een derde vraag. Met de blokkade van het telomerase-gen zou je theoretisch gesproken 90% van de kankercellen kunnen doen afsterven (plus andere sneldelende cellen, vandaar de WILT-overbrugging, zie eerder). Maar ongeveer 10% van de tumorcellen volgt een ander mechanisme, de Alternative Lenghtening of Telomeres (ALT) genoemd. Als je dat niet ook lamlegt kunnen carcinomen blijven groeien. Ze gebruiken daarvoor enzymen die door de wetenschappers nog niet geïdentificeerd werden - en dus ook niet het gen dat je zou moeten uitzetten. De Grey doet er nogal luchtig over en is optimistisch dat het in de toekomst gaat lukken: 'We will be able to do the same for that gene'.

 

Goed nieuws uit België:er is een accoord over het CETA-verdrag met de Waalse deelregering. Het verdrag zelf blijft ongewijzigd maar in het toelichtende doucument zouden bepalingen staan die de Waalse landbouwers beschermen. België zal dus ratificeren, maar het is een typisch Belgische oplossing en je moet nog maar afwachten of de overige 27 EU-landen met dat lokale protectionisme instemmen. Want iedere deelregering zou alsnog zelf ratificatie kunnen weigeren. Een tijdbom? In elk geval wordt het terecht veel bekritiseerde mechanisme voor handelsarbitrage vertraagd ingevoerd, en zal het opnieuw 'onder de loep' worden genomen. Ik ben er niet gerust op.

 

In elk geval toont het hele geharrewar wat voor een disfunctionele soepzooi de huidige EU is. Niet in staat de vluchtelingencrisis op te lossen, niet in staat de banken te reguleren, niet in staat om Poetin weerwerk te leveren, niet in staat tot een betekenisvolle rol in de Syrische oorlog, niet in staat een vrijhandelsverdrag te sluiten, enzovoorts. Brussel zal eerder méér macht moeten krijgen dan minder, wil de wereld ons continent serieus nemen.

Ondertussen ijveren nieuwe groeperingen voor een raadgevend referendum over het CETA-verdrag. Ditmaal niet de rechtse populisten, maar uit groene en linkse hoek (zie hier). Alsjebelieft! In godsnaam geen nieuwe ellende met een referendum! Ik zal zeker niet tekenen en duimen dat het mislukt.

 

Middag. Anna gaat naar een vriendin in Hardinxveld. Het blijft grijs op tweemaal een kwartier zon na, omstreeks half drie. Terug naar boven