www.sailing-dulce.nl

Logboek 2016/3 Verder door Nederland

Gorinchem (36)

De baan van asteroïde 2016 QA2, die zaterdagavond maar nét de aarde mistte (linksonder).
De baan van asteroïde 2016 QA2, die zaterdagavond maar nét de aarde mistte (linksonder).

Maandag 29-08-2016

Een near-miss afgelopen zaterdagnacht. Een ongeveer 40 meter groot rotsblok miste de aarde om 01.24 uur UTC op slechts 85.000 kilometer, dat is 0,22 van de afstand van de maan-aarde. De asteroïde met de naam 2016 QA2 werd pas een paar uur eerder ontdekt door het SONEAR observatorium in Brazilië. Zijn formaat is twee keer zo groot als de asteroïde die in 2013 in Siberië neerkwam en alle ruiten in de stad Tsjeljabinsk deed breken. Honderden mensen kwamen toen in het ziekenhuis terecht. 2016 QA2 wordt gerekend tot de Aten Asteroïden, die horen tot de categorie van de Aardscheerders.

 

Bij VPRO-Zomergasten kwam gisteravond geen einde aan het onstuitbare blijmoedig enthousiasme van de vijfde gast, hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier. Het lukte interviewer Thomas Erdbrink niet om haar uit die houding te krijgen, zelfs niet in het begin toen ze vertelde om de vader die - ontvlucht uit de toenmalige DDR - op haar achtste levensjaar opeens verdween en die nooit meer iets met haar te maken wilde hebben. Ze vond het een fantastische man. Niettemin kwamen er veel interessante zaken aan de orde in een stroom van tomeloos optimisme. De wetenschap zal ervoor zorgen dat we op afzienbare termijn allemaal minstens 130 zullen worden, zonder aftakeling. Ook 1000 jaar oud worden ligt binnen bereik door het weer laten groeien van de telomeren in onze celkernen en specifieke antibiotica. Ik heb terstond de boeken van biomedicus en gerontoloog Aubrey de Grey besteld. Hij zegt dat eerste mensen die 1000 jaar oud zullen worden nu al op aarde rondlopen. En dan dat filmfragment uit 'The Age of Adaline'! Ook meteen besteld. Voorwaar een boeiende zomergast.

 

In een notendop maakt het verhaal van Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, rapporteur van een enquêtecommissie die onderzoek doet naar de rol van Brussel in het dieselschandaal dat vorig jaar bij Volkswagen aan het licht kwam, duidelijk waarom het Europees gezag moet groeien en dat van de lidstaten moet afnemen. Wil de gemeenschappelijke markt echt werken, dan moet de macht van de nationale staten verder ingeperkt worden. Zowel Duitsland als Frankrijk hebben hun eigen autoindustrie de hand boven het hoofd gehouden, de een bij Volkswagen en de ander bij Renault. Ze konden met speciale software iedereen bedonderen met veel te hoge emissiewaarden. Dieselmotoren van Volkswagen stootten tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uit (onderzoek EPA 2015). De reacties van de nationale regeringen waren gematigd, hoewel in Duitsland nog een strafbaarheidsonderzoek van het Openbaar Ministerie loopt. De Europese Commisse gaf de autofabrikanten onder druk van de lidstaten uitstel om aan de emissie-eisen te voldoen. De dieselmotoren mogen in 2019 nog steeds tweemaal zoveel stikstofoxides uitstoten dan de limiet tien jaar geleden toestond (en in 2021 nog 50% meer). Dat het uitstel duizenden extra levens kost en tienduizenden extra chronisch zieken oplevert, daar hoor je geen protest tegen van de lidstaten. Voor wiens belang zitten die er?

 

Vanmorgen is het een stuk koeler. Nu en dan een regenbuitje maar allengs droog. We sporten anderhalf uur op Oost en daarna gaat Ans een paar uren bij haar dochter Tessa kijken. Nog geen bevalling. Ik lees en volg het nieuws. In Finland doen ze een interessant experiment: 2000 mensen krijgen een basisinkomen van 560 euro per maand. belastingvrij. Daarvoor hoeven ze geen enkele tegenprestatie te leveren. Het bedrag is zeer krap; nauwelijks genoeg om van te leven. De hoop is dat zo'n basisinkomen de werkgelegenheid bevordert en de administratieve lasten van de overheid sterk vermindert. Het zou bij ons ook geprobeerd moeten worden. Terug naar boven