www.sailing-dulce.nl

Logboek 2016/3 Verder door Nederland

Gorinchem (35)

Albert Bierstadt, 'Among the Sierra Nevada Mountains', 1868
Albert Bierstadt, 'Among the Sierra Nevada Mountains', 1868

Zondag 28-08-2016

Albert Bierstadt schilderde een wereld die nog in orde was, zoals op het schilderij hierboven uit 1868: 'Among the Sierra Nevada Mountians'. Je kunt je voorstellen dat het landschap er zo uitzag voor de oorspronkelijke bewoners, de Amerikaanse Indianen toen de Europeanen het land nog niet veroverd hadden. Zo schilderde Bierstadt er talrijke. De fraaie lichtval was een specialisatie van hem. Een geïdealiseerde natuur, vreedzaam, een nog niet door de mens verstoord paradijs. Het beeld van de vredige hertenkudde bij een rimpelloos bergmeer straalt onschuld uit; er is geen roofdier in zicht. Wreedheid bestaat niet. Mensen zie je ook niet, Adam en Eva zijn even elders vruchten aan het plukken. Auto's, treinen, steden en industrie zijn er nog niet.

Natuurlijk weet je dat het een illusie is. Lelijkheid en wreedheid bestaan wel degelijk. Natuur is immers eten of gegeten worden. Survival of the fittest, de motor van de evolutie. Het paradijs is daarentegen statisch en kent geen natuurlijke selectie. In de Hof van Eden blijft alles zoals het was, daarbuiten heerst alleen maar voortdurende strijd. Aan de top van de voedselpiramide leven roofdieren van zwakkere prooidieren. Temidden van het idyllische landschap verstookten de Indianen het grootste deel van de uitgestrekte wouden en veroorzaakten een onafzienbare erosie van het landschap, waardoor de vruchtbare gronden wegspoelden. Ook richtten ze slachtingen aan van de enorme kudden kolossale bizons en andere dieren. Onschuld heeft nooit bestaan.

Het mooie schilderij van de Sierra Nevada is van 1868. Een nieuwe studie, deze week gepubliceerd in Nature, laat zien dat ook de door mensen veroorzaakte klimaatopwarming eerder begon dan tot dusver gedacht. Met behulp van veel materiaal als ijsboorkernen en jaarringen in hout wisten ze een nieuwe reconstructie te maken van het klimaat over de laatste 500 jaar. Die toont dat de wereldwijde opwarming van de oceanen in feite al rond 1830 begon, tegelijk met die van de continentale landmassa's op het noordelijk halfrond. Alfred Bierstadt had daar nog geen enkel idee van en de Amerikaanse Indianen ook niet. Wij wel.

 

Gisteravond brak er een kort onweer los. Het volle terras van Restaurant Bon'Apart op de 3e Waterkering werd snel ontruimd; de gasten konden binnen verder eten. Maar er kwam geen regen en het onzweer trok snel weg. Later hoorden we toch weer knallen in het oosten, maar dat was het vurwerk ter gelegenheid van de Visserijdagen in Woudrichem.

Vanmorgen valt er een enkele bui. Vanaf een uur of acht plaatsen werklui op Eind en Kriekenmarkt kraampjes voor de Hip & Happy Market. Ze bouwen de drie auto's die zijn blijven staan, geheel in. Ondertussen breekt de zon door; om tien uur is het alweer 26 graden maar het is winderig en later opnieuw bewolkt. Tegen elven lopen we een ronde langs de kramen. Leuk shirt voor Ans, Turkse broodjes voor de lunch, snoezig babybroekje, enzo. Bij onze serre staan de twee jonge vrouwen weer met hun voetmassagetentje (Natuurlijk in Balans uit Hoornaar). De geliefde kan de verleiding niet weerstaan en ondergaat een genotvolle massage (foto hier en nog een van de markt, waarop 'Tante Ans 'm smeert').

's Middags is het razend druk op de markt. Tout Gorcum passeert. Voor het massagetentje bij ons achter staat een rij wachtenden. Bekende stadgenoten laten zich masseren (foto hier). Het weer houdt zich goed. Straks een borrel met Ria P. Terug naar boven