www.sailing-dulce.nl

Logboek 2016/3 Verder door Nederland

Gorinchem (31)

Het paradijsverhaal, geschilderd door Lucas Cranach de Oude (1472 - 1553). Midden-achter maakt God Eva uit een rib van Adam, rechts ervan reikt Eva aan Adam de appel, links ervan verstoppen ze zich en linkboven verdrijft de Engel hen uit het parardijs.
Het paradijsverhaal, geschilderd door Lucas Cranach de Oude (1472 - 1553). Midden-achter maakt God Eva uit een rib van Adam, rechts ervan reikt Eva aan Adam de appel, links ervan verstoppen ze zich en linkboven verdrijft de Engel hen uit het parardijs.

Woensdag 24-08-2016

Vandaag een tropische dag. Eergisteren had ik het over Eva en het Paradijs. In het Paradijs is het altijd zonnig, een in ecologisch opzicht onmogelijke wereld waar de evolutie en de struggle for life is uitgeschakeld. Ontwikkeling is er dus niet, in de ideale wereld van de drie grote monotheïstische religies (jodendom, christendom en islam) heerst stagnatie, de tijd is uitgeschakeld. De hortus occlusus buiten de werkelijkheid, omringd door een hoge muur. Lam en leeuw leven ongedwongen naast elkaar en lijden en sterven zijn er niet mogelijk. Adam en Eva leven dus vegetarisch, schrijft Louise Fresco in haar prachtige monografie 'Hamburgers in het Paradijs' (Bert Bakker, 2012). Dat was ik vergeten. Letterlijk zegt God nadat hij het eerste mensenpaar heeft geschapen: 'Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn' (Genesis 1:29). Dat gold ook voor de dieren, de vissen der zee en het gevogelte; die mogen alleen 'het groene kruid' eten.

Geen biefstuk dus, maar God verandert zijn standpunt na de zondvloed - volgens de overlevering tweeduizend jaar later - zegt God tegen Noah: 'Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef ik je, zoals ik je ook de planten heb gegeven' (Genesis 9:3). Dat is maar goed ook, want de eerste oogsten na de zondvloed lieten nog op zich wachten. In de drie grote religies is de mens dus een omnivoor; vegetarisme is voor het paradijs.

 

In de relatieve koelte van de ochtend maken we een kwart wallenwandeling. Op het Merwedestrandje zitten al wat badgasten (foto hier). Daarna vertrekt Ans voor de rest van de dag naar Tessa; die is precies deze dag uitgerekend. Ze neemt per ongeluk mijn telefoon mee, zodat ik niet weet wat er daar gebeurt.

's Middags loopt de temperatuur op tot 28 graden en er is weinig wind. Ik blijf binnen; in huis is het het koelst. Verder lezen in Louise Fresco en luisteren naar het 8e strijkkwartet van Antonin Dvořák.

Aan de zuidelijke Franse stranden slaan ze door met het lachwekkende boerkiniverbod. Op een strand dwingen gendarmes op vernederende wijze een relaxende vrouw het bedekkende kledingstuk uit te trekken. Ze vraagt nog waarom. Vanwege de laïcité, is het antwoord. Alom verontwaardiging; het filmpje gaat viral op internet. Geweldig, in het vrije Westen dwingen we vrouwen zich uit te kleden. Verplichte blootheid, het lijkt het Paradijs wel. Waar is de Franse liberté gebleven? De verkoop van boerkini's is in Franse steden ineens verdriedubbeld. Ik verwacht en hoop dat het Franse Hooggerechtshof morgen een eind aan deze dwaze maatregel voor maakt, die alleen maar voor de bühne is en meer kwaad dan goed doet. Terug naar boven.