www.sailing-dulce.nl

Logboek 2016/2 Door Nederland

Rotterdam, Erfgoedhaven Haringvliet (4)

We lopen terug over de Erasmusbrug.
We lopen terug over de Erasmusbrug.

Zondag 29-05-2016

De watertaxi komt ons op tijd ophalen bij de halte Boerengat, vijf minuten lopen van de boot. Zodra hij buiten op de rivier is, gaat het gaspedaal in. De boot spuit over het water (foto hier) en klapt af en toe hevig op de golven van passerende schepen. In enkele minuten zijn we bij Hotel New York. Het terras voor het gebouw zit vol dinergenagers. Je leert snel, de tafeltjes op het grote terras zijn allemaal gereserveerd, maar er is een zijterras waar je voor het eten wat kunt drinken. Daar strijken we neer. Boven ons begint zich een onweerswolk te vormen. We drinken een glas chardonnay. Chill, zouden mijn jongens zeggen. Om kwart voor acht moet iedereen op dit terras afrekenen, want de eerste druppels vallen en als de bui eenmaal losbreekt, zegt de dienster, is er geen houden aan. We gaan naar binnen, waar we zien dat de man in de oesterbar zich juist in zijn vingers snijdt. Een goed begin. We krijgen een leuk tafeltje aan het raam van de zuidmuur, met uitzicht op de Rijnhaven. Aan de overkant is ook een druk beklant terras, the Fenix Food Factory, een dagelijkse versmarkt in een voormalige havenloods, en er leidt een voetgangersbrug over de haven heen. Rotterdam investeert in uitgaan en een revival van het oude havengebied.

 

Ik bezwijk en bestel een portie creuse oesters. Ze zijn overheerlijk, maar Ans griezelt ervan (foto hier). We drinken een fles Rijks' Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Ook heerlijk. Ans eet een verzameling van diverse gerechten, waaronder vitello tonnato en ik een Pasta Vongole. Ook heerlijk, we genieten. Ondertussen lost de onweerswolk buiten op, de avondzon belicht de hoge gebouwen op de Kop van Zuid. Na afloop besluiten we in de lichtpaarse schemering terug te lopen over de Erasmusbrug (foto hierboven) met een prachtig uitzicht over de rivier. Een verrukkelijke avond.

 

Vanmorgen vangt de dag in elk geval zonnig aan, al zullen er vanmidddag opnieuw regen- en onweersbuien uit het oosten komen. Voor het zuiden en het oosten van ons land geldt opnieuw code geel. Uit het oosten. Om kwart over negen moeten we de boot verhalen, want de achterbuurman wil vertrekken. We liggen voor hem. Havenmeester Nico geeft ons een nieuwe plek in het kommetje voor passanten, waar we de hele dag zon hebben - als de zon schijnt. Vanaf een uur of twee regent het een groot deel van de middag. We nemen een rustdag, het is trouwens toevallig zondag, de afgelopen dagen hebben we genoeg ondernomen. 's Middags eet ik een soepje en ontdek dat er een stuk van een brug over twee kiezen is afgebroken. Ik heb er niks van gemerkt, dus mogelijk het stukje ingeslikt. Morgen een tandarts bellen.

 

'Neoliberalisme heeft extremistisch-nationalisme opgeroepen.' Soms, een enkele keer, lees je een analyse die de spijker op de kop slaat. Dat doet Thomas van de Dunk vandaag in een opiniestuk in De Volkskrant. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dit keer wel. Kort gezegd komt het erop neer dat het huidige neoliberalisme met voorrang voor de markten en de globalisering succesvol was; de rijkdom in de wereld is toegenomen, maar de verdeling ervan schiet tekort. Studies als die van Thomas Piketty lieten dat duidelijk zien. De rijken worden rijker, maar de armen delen er niet in mee. 'Het aantal verliezers van de globalisering, of het aantal mensen dat bang is binnenkort tot de verliezers te gaan behoren, is intussen zodanig toegenomen dat hun boosheid electorale orkaankracht heeft bereikt, in Europa én Amerika.' Linkse en rechtse populistische partijen (SP en PVV) beloven aan een gefrustreerd electoraat gemakkelijke 'oplossingen', die ze nooit kunnen waarmaken of die gewantrouwde minderheden nog eens extra slachtoffer maken, zoals allochtonen en vluchtelingen. Vandaar de opkomst van rechts-nationalisme, van Trump, van Brexit, van de AfD, Pekida en Marine le Pen, Wilders, enzovoorts. Lees vooral het hele artikel, er staat nog meer in.

Niet de globalisering is de schuld, integendeel, maar de oneerlijke verdeling van de verdiende rijkdom. Van der Dunk verzuimt helaas om duidelijk aan te geven wat de oplossing van zijn analyse is: bestrijdt niet de globalisering, maar spreidt de winsten ervan over iedereen uit. Maak een eind aan de belastingontduiking van bedrijven en individuen, hef hogere belasting op vermogen en hoge inkomens, voer een basisinkomen in. Doe iets aan de budgettaire en sociale noden van de wereldbevolking. Sociaal-liberalisme, derhalve. Wie staan in ons land daarvoor? Juist: de PvdA, Groen Links en in mindere mate D66. De kiezers kunnen weten waar ze goed aan doen, volgend jaar. En pak ook de problemen aan die iedereen treffen, zoals global warming en overbevolking. Niet gemakkelijk, wel noodzakelijk. Maar het misleide en egoïstische electoraat zal die keuzes niet maken, vrees ik. Terug naar boven