www.sailing-dulce.nl

Logboek 2015/3 Thuiskomst

Gorinchem (4)

Ans zet bloemen op het graf van haar ouders.
Ans zet bloemen op het graf van haar ouders.

Maandag 03-08-2015

Vanmorgen naar de maandagochtendmarkt. Het is er niet erg druk. We kopen verse kabeljauw bij de Turkse viskraam. Inderdaad is er in de Westwagenstraat een Coöp in de plaats van de Troefmarkt gekomen. Bij de Marokkaanse groenteboer kopen we peultjes voor bij de vis, en een grootpak losse Turkse black tea. Dan rijden we met bloemen naar het kerkhof aan de De Vries Robbéweg om ze op het graf van Ans haar ouders te zetten (foto hiernaast) De ruim drie maanden geleden bestelde grafsteen is er nog niet.

 

Bij de Praxis koop ik een fitting en ander materiaal om de mooie schelpenlamp, die we in het Portugese Cascais kochten, te kunnen installeren. Hij komt bij de serredeur in mijn studeerkamer, hebben we besloten, en daar hangt hij prachtig. Een ultrasoft-focus peertje licht hem fraai aan. We drinken koffie op de Markt en voor de rest van de dag doen we weinig. Het is een lome dag met wat wind uit het zuiden en temperaturen boven de 30o. Ook bij ons is het vakantie.

 

Ik trof een mij nog onbekende recensie van deel 3 van mijn romancyclus aan op de website van De Boekensalon:

 

 'Dit derde deel over het leven van Lucas Dijkstra speelt zich af tussen 1973 en 1976. Hij heeft een relatie met Marieke. Beiden zijn zeer links georiënteerd. Een drietal ervaringen bepaalt in deze jaren zijn leven. De seksuele revolutie heeft grote invloed op zijn relatie tot Marieke; hij is haar niet bepaald trouw. Als arts speelt hij een rol in de destijds spraakmakende problemen in de psychiatrische kliniek de Willem Arntsz Hoeve. Na zijn ontslag werkt hij een half jaar voor een stalinistische beweging als tropenarts in Angola, wat een mislukking wordt. In deze periode gaat hij steeds meer twijfelen aan zijn linkse politieke oriëntatie. Ook verliest hij door ontrouw Marieke. Door de hele roman heen speelt zijn hang naar het schrijverschap een rol. De roman, een uitgewerkt dagboek, geeft een goed beeld van de jongvolwassenen uit de jaren zeventig: vrije seks, linkse idealen, de invloed van Camus en Sartre en de democratiseringsgolf die over Nederland rolt. Met een lijst van gebruikte afkortingen van organisaties die nu vrijwel vergeten zijn. Vrij kleine druk.'

 

Vooral dat laatste vind ik mooi: 'organisaties die nu bijna vergeten zijn.' Ja.

Terug naar boven